Carol Dweck hade svaret

Kicki12När jag var barn fick jag ofta höra att jag borde kunna saker. Jag som var så smart. Hade så lätt för mig. Kunde så mycket.

Känslan jag bar på var en annan. Det oerhört pinsamma i att svara fel. Rädslan för att misslyckas. Känslan av otillräcklighet i att inte prestera maximalt. Jag som var var så smart. Hade så lätt för mig. Kunde så mycket.

Detta har, tro det eller ej, hämmat mig många gånger i livet. Och det gör det fortfarande. Inte särskilt ofta, jag kan för det mesta med logik och resonemang sätta mig över den känslan idag, men den finns där. Känslan av obehag i att bli avslöjad med ett misslyckande. Besvikelsen i att inte inte prestera maximalt. Rädslan i att bli påkommen med okunskap Jag som är så smart. Har så lätt för mig. Kan så mycket.

Jag har många gånger frågat mig hur det kunde bli så? Om det är medfött? Hör till en diagnos? Om jag är ett levande vandrande bevis på att ”Duktig flicka”syndromet finns? Eller om jag bara helt enkelt en ovanligt räddhågsen person.

Inte trodde jag att jag i min jakt på fördjupade kunskaper om lärande skulle snubbla över svaret, men nu vet jag var känslorna kommer ifrån. Psykologiprofessor Carol Dweck levererar det i klippet nedan. Fler som känner igen sig?

Det här inlägget är en del i bloggutmaningen #Blogg100, att blogga minst ett inlägg om dagen i 100 dagar.

2 reaktion på “Carol Dweck hade svaret

 1. itmamman

  Tror det är många som känner igen sig i det och att vi överför det till våra elever utan att alltid vara medvetna om det. Har skrivit om det i min bok utifrån Dweck, Söderfjell, Deci och Ryan. Talanginställning eller steg-för-steginställning. Viktigt att få upp ögonen för hur vi konkret kan arbeta för att få till en inställning till lärande där man inte måste gömma undan utan istället kan fördjupa lärandet. Dweck kommer till Sverige i september. Blir bra.

  Svara
  1. Kristina Björn Inläggsförfattare

   För min egen del är igenkännandet extremt användbart när det kommer till förståelse för hur jag berömmer och peppar elever. Och mina egna barn. Det logiska tankarna kring Mindset får stöd av mina känslor på ett ganska djupt plan för mig, vilket gör det lättare att ”göra rätt”. Och hur ironiskt är inte det? 🙂 Har också hört att hon kommer till Sverige. Bra. Har dock dålig koll på sammanhang. Vet du?

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *