Vill någon ens börja?

Går igenom länkar jag sparat och fastnar på en artikel i Forbes, från 26 juni 2013, ”Six Reasons Your Best Employees Quit You”, sex anledningar till varför anställda väljer att säga upp sig. De är, i min enkla översättning, följande:

  1. Det saknas en vision för företaget eller verksamheten
  2. Svårighet att förstå uppdraget, hitta sin roll i en större helhet.
  3. Avsaknad av empati. Anonymitet.
  4. Brist på motivationsfaktorer.
  5. Begränsade eller inga karriärvägar.
  6. Tråkiga, enahanda arbetsuppgifter.

Det må ju vara hänt att många av oss väljer att lämna arbetsplatser som inte stimulerar och engagerar oss, men med den utveckling vi ser idag ställer jag mig frågan om våra yngre generationer ens kommer BRÖJA arbeta på arbetsplatser som funkar såhär.

Kanske tänker då någon att allt detta kan de ju rimligen inte veta innan de börjar. Nej kanske inte alla, men faktum är att allt fler kan. Oavsett om arbetsgivare gillar det eller ej blir nämligen världen alltmer transparent, även på detta område. Och vi människor, tillika anställda, allt mer generösa med att dela med oss av våra berättelser.

DSC_0268 - version 2För skolans del tecknas och delas denna berättelse i hög utsträckning av högste ”chefen” själv. Skolor klarar inte sitt uppdrag. Lärare gör för mycket administration. Lärare och elever benämns i anonyma, generella ordalag. Yttre, inte så attraktiva motivationsfaktorer dominerar. Karriärvägarna för lärare är få och, kanske värst av allt, det finns ingen tydlig framtidsvision för företaget skolan.

Berättelse om skolan lever med andra på alla punkter upp till de faktorer anställda väljer att lämna sina jobb för. Att dessutom som högste chef berätta den, förefaller mig vara en vansinnigt dålig affärsidé. Och så undrar vi varför så få vill lägga 4-5 år av sina liv på att utbilda sig för att arbeta i företaget.

Det här inlägget är en del i bloggutmaningen #Blogg100, att blogga minst ett inlägg om dagen i 100 dagar. 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *