Mentorsskap – en väg till utveckling?

Västra AlléSedan en tid tillbaka har jag haft förmånen att få vara med och arbeta med vision och värdegrund på Västra Allé i Helsingborg. På Västra Allé, som är en del av Pysslingen, finns förskola, f-9 skola och fritidshem, allt inom ramen för samma verksamhet, något som ger fantastiska möjligheter till att arbeta med en röd tråd i lärande i ett 1-16 års perspektiv.

Idag arbetar alla på Västra Allé med den gemensamma visionen

vastraalle_toppbild_650x320

”Västra Allé – Lärande i världsklass”

och jag känner till få verksamheter som så hängivet tagit sin vision till ledstjärna och börjat arbeta med den i sikte.

Som ett led i arbetet med att erbjuda eleverna på skolan ett lärande i världsklass startar man nu upp en stor satsning på mentorsskap. Detta berör de äldre eleverna på skolan som från och med höstterminen 2014 kommer att få en gymnasieelev eller en vuxen som personlig mentor. Just nu har arbetet med att välja ut och utbilda mentorer precis påbörjats. Till höstterminsstarten ska allt rulla igång i full skala.

Jag ser mycket fram emot att följa hur det går för Västra Allé som modigt och målmedvetet jobbar på att sjösätta idéer om hur unga kan stötta unga för ett bättre lärande. Idéer som hämtas och växer direkt ur erfarenheter gjorda i den egna skolvardagen. Detta tror jag är en av de rätta vägarna att ta i dagens och morgondagens lärande. Samhället blir alltmer uppkopplat och här blir det verkligen direktkopplingar som kan bygga riktigt starka nät för framtiden för såväl eleverna på Västra Allé som för alla de gymnasieelever som blir deras mentorer. Nyfiken på att få veta mer? Börja då med att läsa vad rektor Annika Falck skriver om var arbetet med mentorsskapet står just idag. I samma blogg kan du läsa mer och också följa detta arbete framöver.

Det här inlägget är en del i bloggutmaningen #Blogg100, att blogga minst ett inlägg om dagen i 100 dagar. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *